piątek, 5 sierpnia 2022

Muffiny kokosowe(bez glutenu i cukru)

 Zdrowe muffiny kokosowe bez cukru i glutenu. Świetny deser dla osób na diecie lub dla naszych pociech :) Proste i szybkie do zrobienia.



Składniki:

jajka 5 szt, 

olej kokosowy 100 ml, 

ksylitol 100 g, 

mąka kokosowa 60 g, 

proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki,

sól szczypta,

Lukier:

sok z cytryny 2 łyżki, 

Ok. 100 g cukru pudru z ksylitolu, 

Dodatkowo:

wiórki kokosowe 2 łyżki, 

Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka ubić z cukrem oraz tłuszczem na najwyższych obrotach miksera przez 5 min. Następnie dodać mąkę kokosową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksować z masą jajeczną. Ubite Białka połączyć delikatnie z ciastem. Formę wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości muffinki. Piec w 170 st C przez 20-25 min do suchego patyczka. Upieczone muffiny odstawić do ostygnięcia. 

Sok z cytryny wymieszać łyżką z cukrem pudrem i polać gotowe muffinki. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.

Przepis znaleziony na stronie:www.domowe-wypieki.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz