Zdrowe muffiny kokosowe bez cukru i glutenu. Świetny deser dla osób na diecie lub dla naszych pociech :) Proste i szybkie do zrobienia.
Składniki:
jajka 5 szt,
olej kokosowy 100 ml,
ksylitol 100 g,
mąka kokosowa 60 g,
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki,
sól szczypta,
Lukier:
sok z cytryny 2 łyżki,
Ok. 100 g cukru pudru z ksylitolu,
Dodatkowo:
wiórki kokosowe 2 łyżki,
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka ubić z cukrem oraz tłuszczem na najwyższych obrotach miksera przez 5 min. Następnie dodać mąkę kokosową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksować z masą jajeczną. Ubite Białka połączyć delikatnie z ciastem. Formę wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości muffinki. Piec w 170 st C przez 20-25 min do suchego patyczka. Upieczone muffiny odstawić do ostygnięcia.
Sok z cytryny wymieszać łyżką z cukrem pudrem i polać gotowe muffinki. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
Przepis znaleziony na stronie:www.domowe-wypieki.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz