Pyszne, szybkie do zrobienia, z dużą ilością porzeczek. Jak dla mnie najlepsze z lukrem cytrynowym, ale możecie również posypać muffiny cukrem pudrem :)
Składniki na 15 muffinek :
masło 120 g,
mąka pszenna 300 g,
cukier 3/4 szklanki,
cukier waniliowy 1 łyżka,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
soda 0,5 łyżeczki,
jajka 2 szt,
śmietana 12% lub 18% 1 szklanka,
porzeczki czerwone lub białe 250 g,
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić i ostudzić. Do miski wsypać cukier, dodać jajka, rozpuszczone masło, śmietanę i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę i wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dać porzeczki i ponownie wymieszać do połączenia. Formę wyłożoną papilotkami wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w 170 st C przez 25 min aż będą rumiane.
Przepis ze strony: https://www.mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz