wtorek, 9 listopada 2021

Ciasto Biskup

 Obłędne ciacho! Mięciutki biszkopt, kwaskowata galaretka z dżemem z czarnej porzeczki, krem budyniowy, a to wszystko zakończone chrupiącą bezą z kokosem i makiem, oblana czekoladą...Ciasto bardzo posmakowało domownikom i zniknęło w mgnieniu oka! 



Składniki blaszka 23|33:

biszkopt:

jajka 4 szt,

mąka pszenna 3|4 szklanki,

mąka ziemniaczana 1 łyżeczka,

proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

cukier 3|4 szklanki,

warstwa z galaretką:

galaretka wiśniowa 2 szt,

woda gorąca 2 szklanki,

dżem z czarnej porzeczki 1 mały słoik,

krem:

mleko 500 ml,

cukier 3 łyżki,

cukier waniliowy 16 g,

mąka pszenna 3 łyki,

mąka ziemniaczana 2 łyżki,

żółtka 2 szt,

masło 200 g,

beza:

białka 4 szt,

cukier 1 szklanka,

mak suchy 1 szklanka,

wiórki kokosowe 1 szklanka,

polewa:

czekolada mleczna 100 g,

mleko 4 łyżki,

do nasączenia:

woda 100 ml,

sok z cytryny 1 łyżeczka,

cukier waniliowy 1 łyżka,

Sposób przygotowania:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, co najmniej 10 min. Suche składniki przesiać. Do ubitych jajek dodać suche składniki i delikatnie wymieszać do połączenia. Ciasto biszkoptowe wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony odstawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć z wierzchu powstałą podczas pieczenia łupkę. Biszkopt nasączyć wodą z sokiem z cytryny i cukrem waniliowym. 

Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody. Do jeszcze gorących galaretek dodać dżem z czarnej porzeczki i wymieszać. Gdy galaretka zacznie tężeć to wylać na biszkopt zabezpieczony rantem. 

300 ml mleka wlać do rondelka i nastawić na palnik wraz z cukrem, Do pozostałego mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka i zmiksować najlepiej blednerem. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlać rozpuszczony proszek i energicznie mieszać. Gotować ok. 3 min. Przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała budyniu i odstawić do ostygnięcia. 

Masło utrzeć na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać po łyżce ostygniętego budyniu i miksować. Gotowy krem wyłożyć na zastygniętą galaretkę.

Beza: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru. Na koniec dodać suchy mak oraz wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Bezę wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 30 min. Upieczoną odstawić do ostygnięcia, a następnie położyć na kremie.  

Czekoladę rozpuścić na małej mocy palnika w mleku. Udekorować wierzch ciasta. 

Przepis ze strony: www.marta-gotuje.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz