W końcu zabrałam się za zrobienie tego tortu. Długo myślałam jakie smaki zrobić do środka i postawiłam oczywiście na jeden smak to krem z mascarpone z czekoladkami Kinder bueno, przełamany żelką malinową, a drugi smak to mus czekoladowy, który połączyłam z prażonymi orzechami laskowymi dzięki którym smak naprawdę przypomina batonika. Tynk to milky way i nie mogło również zabraknąć dripu z mlecznej czekolady. Całość udekorowana Kinder jajem i czekoladkami Kinder. Tort bardzo wszystkim smakował i myślę że zadowoliłby niejedno dziecko oraz niejednego dorosłego.
Składniki tortownica 24cm:
biszkopt ciemny:
jajka 6 szt,
cukier 140g,
mąka pszenna 120g,
kakao 3 łyżki,
zimna woda 5 łyżek,
sól szczypta,
Krem z kinder bueno:
śmietanka 36% 500 ml,
mascarpone 250 g,
cukier puder 7-8 łyżek,
Baton kinder bueno jasny podwójny 2 szt,
żelka malinowa:
maliny 600 g,
żelatyna 12 g,
zimna woda 3 łyżki,
cukier 75 g,
sok z cytryny 2 łyżeczki,,
Mus czekoladowy:
czekolada mleczna 140 g,
czekolada gorzka 35 g,
śmietanka 36% 135 ml,
żelatyna 4,5g ,
zimna woda 1,5 łyżki,
orzechy laskowe podprażone 2 garście,
śmietanka 36% 270ml,
Drip czekoladowy:
śmietanka 30% 50 ml,
czekolada mleczna ok 100 g,
do nasączenia:
woda 1 szklanka,
sok z cytryny 1 łyżka,
cukier waniliowy 10 g,
Tynk milky way:
Masło 300 g,
cukier 75 g,
Mleko 3,2% 75 ml,
Mleko w proszku 135 g,
Do dekoracji:
Kinder jajko, kinder czekoladki, choko bons, baton kinder bueno ciemny,
Sposób przygotowania:
Biszkopt ciemny: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier a następnie po jednym żółtku. Następnie wlać zimną wodę i zmiksować przez kilka sekund. Mąkę i kakao przesiać. Dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać szpatułką i wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 170 st.C przez 40 min. do suchego patyczka. Upieczony odstawić do ostygnięcia, a następnie przeciąć na 3 blaty. Jeśli podczas pieczenia urosła górka to należy ją ściąć.
żelka malinowa: Żelatyne zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Maliny zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i postawić na palnik. Gotować aż zaczną się rozpadać, następnie przecedzić przez sitko. Powstały sok podgrzać aby był gorący, dodać żelatynę i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego stężenia, a następnie wylać na tortownicę mniejszą od tortu, wyłożoną folią spożywczą. Żelkę włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Śmietankę przełożyć do miski wraz z mascarpone oraz z cukrem pudrem i zmiksować aż powstanie gęsty krem.
Pierwszy blat czekoladowy układamy na paterze, nasączamy 1/3 ponczu, a następnie smarujemy połową kremu z bitej śmietanki.
Na torcie układamy żelkę malinową, wykładamy pozostały krem i równomiernie rozsmarowujemy. przykrywamy kolejnym blatem, który również nasączamy połową ponczu.
Mus czekoladowy: żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na 7 min. W rondelku podgrzać śmietankę do wrzenia i zdjąć z ognia. Dodać połamaną w kostkę czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Naczynie z żelatyną wkładamy do gorącej wody i mieszamy aż zrobi się płynna. Następnie dodajemy ją do jeszcze ciepłej czekolady i energicznie mieszamy. Masę czekoladową odstawić do całkowitego ostygnięcia, ponieważ ciepła czekolada po dodaniu do bitej śmietany, zwarzy nam krem. W misce ubijamy śmietankę, ale nie do końca. Śmietanka powinna być jeszcze lekko płynna. W 2-3 turach dodajemy czekoladę oraz prażone i obrane ze skórki orzechy laskowe i mieszamy do połączenia. Mus wkładamy do lodówki, do lekkiego stężenia. Należy uważać, aby całkowicie się nie zastygnął. Następnie wykładamy na tort i przykrywamy ostatnim ciemnym blatem, który nasączamy pozostałym ponczem.
Tynk milky way: Mleko w proszku należy przesiać. W rondelku nastawić mleko w płynie z cukrem. Podgrzać aż cukier się rozpuści i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę. Łyżka po łyżce dodawać ostudzone mleko, a następnie mleko w proszku. Całość zmiksować na najwyższych obrotach jeszcze przez 5 min. Gotowym kremem otynkować tort.
Drip z mlecznej czekolady. Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Ściągnąć z palnika i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Polewa nie może być ani za gęsta ani za rzadka, bo spłynie z tortu. Tort dekorujemy polewą za pomocą szprycy lub łyżeczki. Najpierw polewamy brzegi tortu, a następnie resztę polewy wylewamy na środek i delikatnie rozsmarowujemy.
Na środek tortu kładziemy Kinder jajo i dekorujemy cały tort czekoladkami według upodobań.
Przepis na żelkę malinową oraz mus z czekolady znalazłam na stronie: https://slodkipomysl.pl/
Przepis na czekoladowy biszkopt: www.aniagotuje.pl
Solidnie napisane. Pozdrawiam i liczę na więcej ciekawych artykułów.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło. Pozdrawiam
UsuńCzy na ten tydzień można położyć opłatek ?
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o tynk, to tak mozna położyć opłatek ale od razu po otynkowaniu, bo w lodówce tynk całkowicie zastyga. Opłatek do tynk należy bardzo dokładnie docisnąć. Pozdrawiam
UsuńBiszkopt jasny czy ciemny bardziej pasuje?
OdpowiedzUsuńMyślę że biszkopt ciemny. Czasami robię jeden czekoladowy z tego przepisu, kroje go na 2 blaty a dodatkowo piekę 1 cienki blat biały i daje go w środek tortu. Wtedy tort wygląda jeszcze ładniej.
UsuńTort nakezy przekroić na dwa blaty? Bo napisała pani ze na dwa a później ze przykrywamy trzecim baltem.. Wiec juz nie rozumiem
OdpowiedzUsuńBiszkopt przekrawamy na 3 blaty. Pozdrawiam
UsuńDlaczego w przepisie na mus czekoladowy w składnikach 2 razy podana jest śmietanka 36%?
OdpowiedzUsuńW 135ml śmietanki rozpuszczamy czekolady, a pozostałą śmietankę później ubijamy i dodajemy do niej ostygniętą masę czekoladową z żelatyna.
UsuńMożna zobaczyć zdjęcie przekrojonego tortu?
OdpowiedzUsuń