Strony

wtorek, 8 grudnia 2020

Tort Kinder bueno

 W końcu zabrałam się za zrobienie tego tortu. Długo myślałam jakie smaki zrobić do środka i postawiłam oczywiście na jeden smak to krem z mascarpone z czekoladkami Kinder bueno, przełamany żelką malinową, a drugi smak to mus czekoladowy, który połączyłam z prażonymi orzechami laskowymi dzięki którym smak naprawdę przypomina batonika. Tynk to milky way i nie mogło również zabraknąć dripu z mlecznej czekolady. Całość udekorowana Kinder jajem i czekoladkami Kinder. Tort bardzo wszystkim smakował i myślę że zadowoliłby niejedno dziecko oraz niejednego dorosłego.







Składniki tortownica 24cm:

biszkopt ciemny:

jajka 6 szt,

cukier 140g,

mąka pszenna 120g,

kakao 3 łyżki,

zimna woda 5 łyżek, 

sól szczypta,

Krem z kinder bueno:

śmietanka 36% 500 ml,

mascarpone 250 g,

cukier puder 7-8 łyżek,

Baton kinder bueno jasny podwójny 2 szt,


żelka malinowa:

maliny 600 g,

żelatyna 12 g,

zimna woda 3 łyżki,

cukier 75 g,

sok z cytryny 2 łyżeczki,,


Mus czekoladowy:

czekolada mleczna 140 g,

czekolada gorzka 35 g,

śmietanka 36% 135 ml,

żelatyna 4,5g , 

zimna woda 1,5 łyżki,

orzechy laskowe podprażone 2 garście,

śmietanka 36% 270ml, 


Drip czekoladowy:

śmietanka 30% 50 ml,

czekolada mleczna ok 100 g,


do nasączenia:

woda 1 szklanka,

sok z cytryny 1 łyżka,

cukier waniliowy 10 g,


Tynk milky way:

Masło 300 g,

cukier 75 g,

Mleko 3,2% 75 ml,

Mleko w proszku 135 g,


Do dekoracji:

Kinder jajko, kinder czekoladki, choko bons, baton kinder bueno ciemny,


Sposób przygotowania:

Biszkopt ciemny: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier a następnie po jednym żółtku. Następnie wlać zimną wodę i zmiksować przez kilka sekund. Mąkę i kakao przesiać. Dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać szpatułką i wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 170 st.C przez 40 min. do suchego patyczka. Upieczony odstawić do ostygnięcia, a następnie przeciąć na 3 blaty. Jeśli podczas pieczenia urosła górka to należy ją ściąć. 

żelka malinowa: Żelatyne zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Maliny zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i postawić na palnik. Gotować aż zaczną się rozpadać, następnie przecedzić przez sitko. Powstały sok podgrzać aby był gorący, dodać żelatynę i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego stężenia, a następnie wylać na tortownicę mniejszą od tortu, wyłożoną folią spożywczą. Żelkę włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. 

Śmietankę przełożyć do miski wraz z mascarpone oraz z cukrem pudrem i zmiksować aż powstanie gęsty krem. 

Pierwszy blat czekoladowy układamy na paterze, nasączamy 1/3 ponczu, a następnie smarujemy połową kremu z bitej śmietanki. 

Na torcie układamy żelkę malinową, wykładamy pozostały krem i równomiernie rozsmarowujemy. przykrywamy kolejnym blatem, który również nasączamy połową ponczu.

Mus czekoladowy: żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na 7 min. W rondelku podgrzać śmietankę do wrzenia i zdjąć z ognia. Dodać połamaną w kostkę czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Naczynie z żelatyną wkładamy do gorącej wody i mieszamy aż zrobi się płynna. Następnie dodajemy ją do jeszcze ciepłej czekolady i energicznie mieszamy. Masę czekoladową odstawić do całkowitego ostygnięcia, ponieważ ciepła czekolada po dodaniu do bitej śmietany, zwarzy nam krem. W misce ubijamy śmietankę, ale nie do końca. Śmietanka powinna być jeszcze lekko płynna. W 2-3 turach dodajemy czekoladę oraz prażone i obrane ze skórki orzechy laskowe i mieszamy do połączenia. Mus wkładamy do lodówki, do lekkiego stężenia. Należy uważać, aby całkowicie się nie zastygnął. Następnie wykładamy na tort i przykrywamy ostatnim ciemnym blatem, który nasączamy pozostałym ponczem. 

Tynk milky way: Mleko w proszku należy przesiać. W rondelku nastawić mleko w płynie z cukrem. Podgrzać aż cukier się rozpuści i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę. Łyżka po łyżce dodawać ostudzone mleko, a następnie mleko w proszku. Całość zmiksować na najwyższych obrotach jeszcze przez 5 min. Gotowym kremem otynkować tort. 

Drip z mlecznej czekolady. Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Ściągnąć z palnika i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Polewa nie może być ani za gęsta ani za rzadka, bo spłynie z tortu. Tort dekorujemy polewą za pomocą szprycy lub łyżeczki. Najpierw polewamy brzegi tortu, a następnie resztę polewy wylewamy na środek i delikatnie rozsmarowujemy. 

Na środek tortu kładziemy Kinder jajo i dekorujemy cały tort czekoladkami według upodobań. 

Przepis na żelkę malinową oraz mus z czekolady znalazłam na stronie: https://slodkipomysl.pl/

Przepis na czekoladowy biszkopt: www.aniagotuje.pl 

11 komentarzy:

  1. Solidnie napisane. Pozdrawiam i liczę na więcej ciekawych artykułów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy na ten tydzień można położyć opłatek ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o tynk, to tak mozna położyć opłatek ale od razu po otynkowaniu, bo w lodówce tynk całkowicie zastyga. Opłatek do tynk należy bardzo dokładnie docisnąć. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Biszkopt jasny czy ciemny bardziej pasuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że biszkopt ciemny. Czasami robię jeden czekoladowy z tego przepisu, kroje go na 2 blaty a dodatkowo piekę 1 cienki blat biały i daje go w środek tortu. Wtedy tort wygląda jeszcze ładniej.

      Usuń
  4. Tort nakezy przekroić na dwa blaty? Bo napisała pani ze na dwa a później ze przykrywamy trzecim baltem.. Wiec juz nie rozumiem

    OdpowiedzUsuń
  5. Dlaczego w przepisie na mus czekoladowy w składnikach 2 razy podana jest śmietanka 36%?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W 135ml śmietanki rozpuszczamy czekolady, a pozostałą śmietankę później ubijamy i dodajemy do niej ostygniętą masę czekoladową z żelatyna.

      Usuń
  6. Można zobaczyć zdjęcie przekrojonego tortu?

    OdpowiedzUsuń