środa, 16 września 2020

Piernik herbaciany

 Super prosty, szybki i przepyszny piernik z moją ulubioną marmoladą i polewą czekoladową. Na przepis natknęłam się na stronie: www.przyslijprzepis.pl Zaciekawił mnie w nim dodatek herbaty do ciasta. Dzięki herbacie piernik jest mięciutki. 

Przepis mnie nie zawiódł i upiekę go z pewnością jeszcze nie raz. Polecam z całego serca.






Składniki blaszka 23/33:

ciasto:

mąka pszenna 3 szklanki,

jajka 4 szt,

miód prawdziwy 1 szklanka,

przyprawa do piernika 1 opakowanie,

olej 1 szklanka,

herbata czarna 1 szklanka,

soda 2 łyżeczki,

cukier 0,5 szklanki,

nadzienie:

marmolada wieloowocowa 2 małe słoiki,

polewa:

czekolada mleczna 100 g,

mleko 3-4 łyżki,

dodatkowo:

migdały drobno pokrojone 4-5 łyżek,


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i miksujemy mikserem do połączenia. Ciasto dzielimy na 3 równe części i każdą z nich wylewamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez 20 min.

Upieczone blaty odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przekładamy marmoladą.

W rondelku umieszczamy połamaną czekoladę z dodatkiem mleka i rozpuszczamy na małej mocy palnika cały czas mieszając. Gotową polewą polewamy wierzch ciasta i posypujemy migdałami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz