Super prosty, szybki i przepyszny piernik z moją ulubioną marmoladą i polewą czekoladową. Na przepis natknęłam się na stronie: www.przyslijprzepis.pl Zaciekawił mnie w nim dodatek herbaty do ciasta. Dzięki herbacie piernik jest mięciutki.
Przepis mnie nie zawiódł i upiekę go z pewnością jeszcze nie raz. Polecam z całego serca.
Składniki blaszka 23/33:
ciasto:
mąka pszenna 3 szklanki,
jajka 4 szt,
miód prawdziwy 1 szklanka,
przyprawa do piernika 1 opakowanie,
olej 1 szklanka,
herbata czarna 1 szklanka,
soda 2 łyżeczki,
cukier 0,5 szklanki,
nadzienie:
marmolada wieloowocowa 2 małe słoiki,
polewa:
czekolada mleczna 100 g,
mleko 3-4 łyżki,
dodatkowo:
migdały drobno pokrojone 4-5 łyżek,
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i miksujemy mikserem do połączenia. Ciasto dzielimy na 3 równe części i każdą z nich wylewamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez 20 min.
Upieczone blaty odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przekładamy marmoladą.
W rondelku umieszczamy połamaną czekoladę z dodatkiem mleka i rozpuszczamy na małej mocy palnika cały czas mieszając. Gotową polewą polewamy wierzch ciasta i posypujemy migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz