W oryginalnym przepisie był połączony z gorzką czekoladą, ale ja zamieniłam na czekoladę mleczną. Jedną czekoladę dodałam do środka sernika, a drugą polałam jego wierzch. Spód sernika również zrobiłam na ciasteczkach z mleczną czekoladą.
Składniki (blaszka 23/33):
spód:
ciasteczka łakotki holenderskie w polewie czekoladowej 300 g,
masło rozpuszczone 105 g,
masa twarogowa:
ser twarogowy zmielony dwukrotnie 1400 g,
cukier 300 g,
żółtka 6 szt,
jajka 4 szt,
śmietana 18% 1 szklanka,
mąka ziemniaczana 4 łyżki,
wiśnie świeże lub mrożone wydrylowane 400 g,
czekolada mleczna 100 g,
polewa:
czekolada mleczna 100 g,
mleko 3-5 łyżek,
Sposób przygotowania:
Ciasteczka kruszymy, łączymy z rozpuszczonym masłem, dokładnie mieszamy i wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy i wkładamy do lodówki na 30 min.
Do garnka wkładamy zmielony ser, śmietanę, jajka, żółtka, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Miksujemy tylko do połączenia składników. 1/4 masy serowej wylewamy na ciasteczkowy spód, posypujemy 1/3 części wiśni oraz 1/3 części startej czekolady i tak do wykończenia składników kończąc na serze. Sernik wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 150 st. C przez 90 min. Upieczony studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Czekoladę łamiemy do rondelka, dodajemy mleko i stawiamy na palnik o małej mocy. Cały czas mieszamy aż czekolada całkowicie się rozpuści. Gotową polewą dekorujemy wierzch sernika.
Przepis zaczerpnięty ze strony: https://www.mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz