środa, 24 czerwca 2020

Ucierane z truskawkami i rabarbarem

Pyszne ciacho ucierane z owocami sezonowymi i kruszonką. Mój mąż to ciasto uwielbia.
Jeśli skusicie się na zrobienie tego ciasta to zostawcie proszę znak po sobie w postaci komentarza. Będzie mi bardzo miło☺






Składniki(blaszka 23/33):
ciasto:
mąka pszenna 500 g,
cukier 250 g,
jajka 3 szt,
maślanka 1 szklanka,
olej 0,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
skórka starta z pomarańczy 1 łyżka,
cukier waniliowy 16 g,

kruszonka:
mąka pszenna 10 łyżek,
cukier 4 łyżki,
masło 70 g,
cukier waniliowy 16 g,

dodatkowo:
rabarbar 250,
truskawki 250g,
cukier waniliowy 16 g,

Sposób przygotowania:
Jajka oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier a następnie po jednym żółtku. Dodać maślankę, olej i zmiksować do połączenia. W oddzielnej misce przesiać suche składniki i dodać do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Rabarbar myjemy i kroimy w kostkę,dodajemy truskawki oraz cukier waniliowy, mieszamy i wykładamy na ciasto.
Składniki kruszonki łączymy opuszkami palców i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy w 170 st.  C przez 1 h do suchego patyczka. Upieczone i ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Przepis znalazłam tutaj: https://www.mojewypieki.com

1 komentarz:

  1. W piątek wypróbuję i napiszę czy dobre ❤️

    OdpowiedzUsuń