Na szczęście na ciasto jeszcze wystarczyło :) Zapraszam na biszkopt z podwójnym kremem z truskawkami i galaretką.
Składniki(blaszka 23/33):
Biszkopt:
mąka pszenna 1 szklanka,
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki,
jajka 5 szt,
cukier 1 szklanka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
Krem:
mleko 1 litr,
budyń waniliowy 2 szt,
mąka pszenna 3 łyżki,
cukier 0,5 szklanki,
masło 200 g,
kakao 2 łyżki,
Dodatkowo:
galaretka truskawkowa 3 szt,
truskawki,
do nasączenia:
woda 0,5 szklanki,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
cukier waniliowy 8 g,
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać po jednym żółtku. W oddzielnej misce przesiać suche składniki, dodać do masy jajecznej i delikatnie mieszać do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 30 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia a następnie przekroić wzdłuż na pół.
750 ml mleka przelac do rondelka i postawić na palnik wraz z cukrem. W pozostałym rozpuścić proszek budyniowy oraz mąkę pszenną. Gdy mleko zacznie wrzeć to powoli wlewamy rozpuszczony proszek i energicznie mieszamy, zagotowujemy i ściągamy z palnika. Budyń przykrywamy folią, aby na wierzchu nie powstał kożuch i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy ostygnięty budyń, krem dzielimy na dwie części i do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy.
W rancie układamy pierwszy blat biszkoptowy, nasączamy go połową ponczu. Ciasto smarujemy ciemnym kremem, kładziemy drugi blat biszkoptowy, który nasączamy pozostałym ponczem i nakładamy jasny krem. Na kremie układamy truskawki.
Galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach wody, gdy zaczną mocno tężeć to wylewamy je na ciasto. Ciacho wstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz