Uwielbiam zupy krem w wielu odsłonach. Ostatnio wypróbowałam nowe połączenie: bataty + dynia. To połączenie naprawdę smakuje obłędnie... Pokochałam ten smak i na pewno na stałe zagości w moim domu. Bataty i dynia są słodkie, więc dla zrównoważenia smaku, należy podawać tą zupę z kwaśną śmietaną.
Składniki:
bataty 4 szt,
dynia 90 dag,
cebula 1 szt,
czosnek 2 ząbki,
marchew 2 szt,
ziemniak 4 szt,
papryka słodka mielona 0,5 łyżeczki,
kurkuma 0,5 łyżeczki,
kozieradka 0,5 łyżeczki,
pieprz 1/4 łyżeczki,
chili do smaku,
sól do smaku,
sok z cytryny do smaku,
sos sojowy 2 łyżki,
natka pietruszki lub lubczyk posiekany 2-3 łyżki,
olej do smażenia,
woda 7 szklanek,
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy przyprawy i chwilkę podsmażamy, aby uwolniły swój aromat, ale należy uważać żeby się nie przypaliły. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa. Całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę miksujemy na gładki krem i przyprawiamy do smaku. Podajemy z posiekaną natką pietruszki lub z lubczykiem oraz z czosnkową bagietką i kwaśną śmietaną. Dodatkowo zupę możemy posypać prażonymi pestkami słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz