poniedziałek, 11 maja 2020

Śmietanowiec z ananasami

Proste ciasto śmietanowe z ananasami, które idealnie się sprawdzi w gorące dni :-) 







Składniki blaszka 23/33:
biszkopt:
jajka 5 szt,
cukier 1 szklanka,
mąka pszenna 1 szklanka,
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

warstwa śmietanowa:
śmietana 18% 3 szklanki
galaretka pomarańczowa 2 szt,
woda 1 szklanka,
cukier puder 5 łyżek,

dodatkowo:
ananasy w puszce 1 szt,
galaretki cytrynowe 2 szt,
woda gorąca 3 szklanki,

Sposób przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. W oddzielnym naczyniu przesiewamy suche składniki, mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy wszystko razem do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy w 170 st.C przez 30 min., do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, a następnie ściągamy z wierzchu powstałą skorupkę i nasączamy go połową szklanki soku z ananasa.
Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, gdy zaczną tężeć to miksujemy je ze śmietaną oraz cukrem pudrem do połączenia. Gdy masa śmietanowa zgęstnieje to wykładamy ją na biszkopt.
Ananasy odsączamy i układamy na cieście. 
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody, gdy zaczną tężeć to wylewamy je na wierzch ciasta. 
Ciasto przechowujemy w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz