czwartek, 21 maja 2020

Tort Egipski

Ostatnio znalazłam pyszny przepis na tort z orzechów laskowych. Blaty intensywnie orzechowe, przełożone pysznym kremem budyniowym oraz bitą śmietaną z prażonymi orzechami i karmelem. Cudownie rozpływający się w ustach...







Składniki (tortownica 24 cm):
składniki na 3 blaty:
białka 9 szt,
cukier 9 łyżek,
orzechy laskowe 180 g,
mąka ziemniaczana 2 i 1/4 łyżki,

krem:
mleko 470 ml,
cukier waniliowy 2 szt,
mąka pszenna 8 i 1, 4 łyżki,
masło 200 g,
żółtka 11 szt,

bita śmietanka:
śmietanka 36 % 500 ml,
cukier puder 3 łyżki,
orzechy laskowe podprażone 180 g,

dodatkowo:
cukier 200 g,

Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać 3 łyżki cukru i miksować do rozpuszczenia. Dodać 1/3 części zmielonych orzechów oraz 1/3 mąki ziemniaczanej i delikatnie mieszamy do połączenia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno ) Wykładamy pianę. Równomiernie rozsmarowujemy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 170 st. C przez 15 min, do suchego patyczka. W ten sam sposób pieczemy pozostałe 2 blaty.
Krem: Żółtka miksujemy z mąką, cukrem i połową mleka. Pozostałe mleko wlewamy do garnka i stawiamy na palnik. Gdy mleko zacznie wrzeć to powoli wlewamy zmiksowane  żółtka z mąką. Budyń  energicznie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 5 min. Przykrywamy folią  i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy ostygnięty budyń.
Cukier wsypujemy na patelnie i robimy karmel (nie mieszamy), gdy karmel zrobi się koloru jasnozłotego to wylewamy go na papier do pieczenia posmarowany delikatnie olejem i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. 
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy połamany na nie duże kawałki karmel oraz podprażone i posiekane orzechy laskowe.
Na paterze układamy pierwszy blat orzechowy, smarujemy 1/3 części kremu budyniowego, następnie nakładamy 1/3 części bitej śmietanki i przykrywamy kolejnym blatem i postępujemy w ten sam sposób. Na koniec boki tortu smarujemy kremem.
Śnieżkę ubijamy z 3/4 szklanki mleka. Ubitą Śnieżkę przekładamy do szprycy i ozdabiamy wierzch oraz spód tortu. Przepis znaleziony tutaj : https://www.mojewypieki.com

3 komentarze:

  1. czy tej mąki nie jest za dużo na taką ilość mleka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z przepisu, z którego korzystałam było ponad 5 łyżek, ale na mniejszą blaszkę. Ja tort zrobiłam z półtora porcji większej, więc zwiększyłam również ilość mąki.

      Usuń