poniedziałek, 11 listopada 2019

Sernik zebra

Pyszny czekoladowy sernik, który wyglądem przypomina paski zebry. Prosty do zrobienia i zaskakujący w smaku. 




Składniki (blaszka 23/33):
ser twarogowy lub z wiaderka 1,5 kg,
masło 200 g,
jajka 7 szt
cukier 300 g,
budyń śmietankowy 1,5 szt,
budyń czekoladowy 1,5 szt,
kakao 3 łyżki,

polewa:
czekolada mleczna 1,5 tabliczki,
mleko 5 łyżek,

dodatkowo:
migdały drobno posiekane 2-3 łyżki,

Sposób przygotowania:
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser twarogowy trzykrotnie mielimy. Do miski przekładamy ser, wybijamy jajka, dodajemy cukier oraz budyń śmietankowy i miksujemy wszystko razem mikserem do połączenia. Masę serową dzielimy na pół. Do drugiej części dodajemy budyń czekoladowy oraz kakao i mieszamy dokładnie do połączenia. 
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na środku blachy wylewamy na przemian po 2 łyżki masy jasnej, a następnie masę ciemną, jedna warstwa na drugą. Na dno piekarnika kładziemy blaszkę z niewielką ilością wrzącej wody, dzięki której w piekarniku panuje wilgoć i sernik nie pęka. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 160 st. C przez ok. 110 min. po upieczeniu nie należy otwierać piekarnika jeszcze przez 30 min.
Upieczony sernik odstawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę łamiemy na małe kawałki do rondelka, dodajemy mleko i stawiamy na palnik o małej mocy i cały czas mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Gotową polewą dekorujemy wierzch ciasta i posypujemy migdałami.

Przepis zaczerpnięty ze strony: www.aniagotuje.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz