poniedziałek, 12 sierpnia 2019

Ciasto z jabłkami i orzechową kruszonką

Miękkie, puszyste ciacho z kawałkami jabłek, pokryte niesamowicie pyszną kruszonką orzechową. Życzę smacznych wypieków 😊




Składniki(blaszka 23/33):
ciasto:
masło 300 g,
cukier 300 g,
mąka pszenna 440 g,
jajka 6 szt,
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki,
śmietana 18%  250 g,

dodatkowo:
jabłka średnie 8 szt,

kruszonka:
mąka pszenna 150 g,
orzechy włoskie drobno posiekane 150 g,
cukier 1 szklanka,
masło 120 g,

Sposób przygotowania:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku. Ciasto będzie wyglądało na zważone, ale nie należy się tym przejmować, bo nie ma to wpływu na efekt końcowy. Mąkę pszenną oraz proszek przesiewamy i dodajemy do ciasta wraz ze śmietaną i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i układamy na cieście.
Masło rozpuszczamy. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i orzechy. Składniki zalewamy rozpuszczonym masłem i mieszamy widelcem do połączenia. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra to należy dodać łyżeczkę mąki i wymieszać. Gotową kruszonką posypujemy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto pieczemy w 160 st.C przez 45 min. do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Dodatkowo ciasto możemy posypać cukrem pudrem. 
przepis zaczerpnięty ze strony www.mojewypieki.com

1 komentarz: