Miękkie, puszyste ciacho z kawałkami jabłek, pokryte niesamowicie pyszną kruszonką orzechową. Życzę smacznych wypieków 😊
Składniki(blaszka 23/33):
ciasto:
masło 300 g,
cukier 300 g,
mąka pszenna 440 g,
jajka 6 szt,
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki,
śmietana 18% 250 g,
dodatkowo:
jabłka średnie 8 szt,
kruszonka:
mąka pszenna 150 g,
orzechy włoskie drobno posiekane 150 g,
cukier 1 szklanka,
masło 120 g,
Sposób przygotowania:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku. Ciasto będzie wyglądało na zważone, ale nie należy się tym przejmować, bo nie ma to wpływu na efekt końcowy. Mąkę pszenną oraz proszek przesiewamy i dodajemy do ciasta wraz ze śmietaną i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i układamy na cieście.
Masło rozpuszczamy. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i orzechy. Składniki zalewamy rozpuszczonym masłem i mieszamy widelcem do połączenia. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra to należy dodać łyżeczkę mąki i wymieszać. Gotową kruszonką posypujemy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto pieczemy w 160 st.C przez 45 min. do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Dodatkowo ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
przepis zaczerpnięty ze strony www.mojewypieki.com
Smakowity pomysł na ciasto z dodatkiem jabłek :)
OdpowiedzUsuń