wtorek, 18 czerwca 2019

Ciasto z kremem i truskawkami

Proste ciacho z truskawkami i kremem budyniowym.





Składniki:
biszkopt:
jajka 5 szt,
mąka pszenna 1 szklanka,
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki,
cukier 1 szklanka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

krem budyniowy:
mleko 500 ml,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
cukier 3-4 łyżki,
masło 200 g,

dodatkowo:
truskawki,
galaretka truskawkowa 2 szt,

Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po jednym żółtku. W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Ciasto wylewamy na  blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 170 st. C przez 30 min, do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, a następnie zeskrobujemy skorupkę powstałą podczas pieczenia.
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, tylko do mleka dodajemy cukier. Gotowy budyń przykrywamy folią aluminiową, aby na wierzchu nie powstał kożuch i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy ostygnięty budyń i cały czas ucieramy. Masę wykładamy na biszkopt i układamy na masie truskawki.
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Gdy zaczną tężeć wylewamy galaretkę na wierzch ciasta. Ciasto przechowujemy w lodówce.

6 komentarzy: