piątek, 29 marca 2019

Tort malinowy z mascarpone

Nie dawno mój synek skończył roczek! Czas zaskakująco szybko mija...
Z okazji pierwszych urodzinek, chciałam zrobić tort, który będzie chętnie zjedzony przez dzieci. Tort był lekko orzeźwiający dzięki malinowej galaretce. Poza tym zrobiłam krem z mascarpone i śmietanki, do obłożenia tortu użyłam rurek z kremem, a wierzch obsypałam kolorowymi cukierkami.









Składniki(tortownica 27 cm):
biszkopt (składniki na 1 biszkopt):
jajka 3 szt,
mąka pszenna 0,5 szklanki,
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki,
cukier 0,5 szklanki,
sól szczypta,

krem:
ser mascarpone 250 g,
śmietanka 36% 600 ml,
cukier puder 7 łyżek,

dodatkowo:
galaretka czerwona 3 szt,
maliny świeże lub mrożone 600 g,
woda gorąca 3,5 szklanki,
ciastka rurki z kremem ok. 4 opakowania,
czekoladowe drażetki z kolorową polewą,

do nasączenia:
woda 1/4 szklanki,
cukier waniliowy 1 łyżeczka,
sok z cytryny 1 łyżeczka,

Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy do oddzielnej miski. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia(tylko dno). Piekarnik nagrzewamy. Ciasto wylewamy do blaszki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wyjmujemy z blaszki. W ten sam sposób pieczemy 3 biszkopty.

Jeśli do ciasta używamy mrożone maliny, to należy je odmrozić na sitku. Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki gorącej wody. Gdy galaretka całkowicie ostygnie, to dodajemy do niej maliny. Z upieczonych biszkoptów zeskrobujemy delikatnie powstałą podczas pieczenia skorupkę oraz usuwamy papier do pieczenia. Dwa biszkopty przekładamy z powrotem do tortownicy. Tężejącą galaretkę wylewamy po równo na oba biszkopty i wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Następnie usuwamy rant tortownicy.
Śmietankę, mascarpone oraz cukier puder przekładamy do miski i miksujemy zaczynając od niskich obrotów miksera. Krem ubijamy do momentu aż będzie całkowicie sztywny, wtedy dodajemy śnieżkę w proszku i miksujemy do połączenia. W razie potrzeb dosładzamy krem. Na pierwszy biszkopt z galaretką nakładamy 1/3 części kremu, przykrywamy drugim biszkoptem z galaretką i również nakładamy 1/3 części kremu. Wierzch przykrywamy ostatnim biszkoptem. Wodę łączymy z sokiem cytrynowym i cukrem waniliowym i nasączamy biszkopt. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem. Boki tortu obkładamy rurkami, a na wierzch wysypujemy kolorowe drażetki. Tort dodatkowo możemy obwiązać kokardą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz