niedziela, 24 marca 2019

Pijana wiśnia

Miękki kakaowy biszkopt z masą budyniową, pijanymi wiśniami z czekoladowym ganache. 







Składniki (blaszka 23/33):
biszkopt:
jajka 5 szt,
cukier 1 szklanka,
mąka pszenna 1 szklanka,
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
kakao 2 łyżki,
sól szczypta,

masa:
mleko 700 ml,
cukier 1 szklanka,
budyń waniliowy 60 g,
żółtka 3 szt,
wiśnie z nalewki 250 g,
masło 250 g,

polewa:
czekolada mleczna 120 g,
śmietanka 30% 120 g,

do nasączenia:
woda 50 ml,
kawa rozpuszczalna 0,5 łyżeczki,

dodatkowo:
wiśnie z nalewki do dekoracji 35 szt,

Sposób przygotowania:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Do ciasta dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Mąkę pszenną przesiewamy do miski, odejmujemy dwie łyżki mąki i w zamian wsypujemy kakao, przesiewamy mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i suche składniki mieszamy razem. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Formę wykładamy papierem do pieczenia( samo dno). Piekarnik nagrzewamy. Masę wylewamy do formy i pieczemy w 170 st.C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Następnie zeskrobujemy delikatnie wierzch biszkoptu i przekrawamy go wzdłuż na pół. 

Masa: 500 ml mleka zagotowujemy, w pozostałym rozpuszczamy proszek budyniowy oraz żółtka. Gdy mleko zacznie się gotować to wsypujemy cukier i wlewamy pozostałe mleko z budyniami. Przez cały czas budyń energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Budyń gotujemy na małym ogniu przez 5 min. Gotowy przykrywamy folią aluminiową, tak aby folia dotykała budyniu i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy ostygnięty budyń. Wiśnie z nalewki odsączamy na sitku i dodajemy do masy. W razie potrzeb dosładzamy masę cukrem pudrem. 6 łyżek masy odkładamy do miseczki.

Spód biszkopta smarujemy większą częścią masy, przykrywamy drugą częścią biszkopta. Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą, gdy ostygnie to nasączamy nią wierzch ciasta. Biszkopt smarujemy pozostałą masą i układamy wiśnie.
Śmietankę wlewamy do rondelka, stawiamy na palnik i podgrzewamy, ale nie do wrzenia. Odstawiamy z palnika, wkładamy połamaną czekoladę, odstawiamy na 2 min. mieszamy i odstawiamy do zgęstnienia. Następnie polewamy wierzch ciasta.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz