czwartek, 24 stycznia 2019

Kotlety ziemniaczane w waflu

Szybkie i łatwe do zrobienia kotleciki ziemniaczane w waflu. Super smakują z sosem pieczarkowym i surówką, ale  moje siostrzenice uwielbiają te kotleciki po prostu z ketchupem. Spróbujcie w jakiej wersji Wam posmakują i podzielcie się komentarzem 😊 Zapraszam kochani!





Składniki:
ziemniaki 1 kg,
cebula 1 szt,
wafel 2 płaty,
koperek świeży lub mrożony posiekany 2 łyżki,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,

panierka:
jajka 3 szt,
słodka papryka 1/4 łyżeczki,
zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki,
sól i pieprz do smaku,
bułka tarta do obtoczenia kotletów,
olej do smażenia,

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Między czasie cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Ziemniaki odcedzamy, dodajemy usmażoną cebulkę, koperek, pieprz i dusimy na miazgę. Następnie równomiernie nakładamy na oba płaty wafla i zwijamy jak roladę. Gotowe rolady kroimy na plastry o grubości ok. 3 cm. Jajka roztrzepujemy widelcem  razem z przyprawami. Kotlety maczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone kotlety kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy według upodobań. 

4 komentarze: