Składniki:
ciasto:
mąka pszenna 4 szklanki,
cukier 1 szklanka,
jajko 1 szt,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
śmietana 18% 2 łyżki,
masło 250 g,
ponadto:
rabarbar 750 g,
cukier 2 łyżki,
cukier puder do posypania ciasta,
bułka tarta,
cukier waniliowy 16 g,
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto dzielimy na pół. Jedną część rozwałkowujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, a drugą część wkładamy do zamrażarki.
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy w plasterki, dodajemy cukier i mieszamy.
Ciasto posypujemy delikatnie bułką tartą i wykładamy na niego pokrojone owoce. Posypujemy cukrem waniliowym. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach zamarznięte ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy, pieczemy w 170-180st.C przez 1 h. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto dzielimy na pół. Jedną część rozwałkowujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, a drugą część wkładamy do zamrażarki.
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy w plasterki, dodajemy cukier i mieszamy.
Ciasto posypujemy delikatnie bułką tartą i wykładamy na niego pokrojone owoce. Posypujemy cukrem waniliowym. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach zamarznięte ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy, pieczemy w 170-180st.C przez 1 h. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz