Kolejny sernik do kolekcji! Zdecydowanie ten rodzaj sernika króluje u mnie w jednym z najlepszych, a to za sprawą lukru cytrynowego i kandyzowanej skórki pomarańczowej, którą uwielbiam! Zapraszam wszystkich sernikożerców na mój przepis 😊 Życzę Wam kochani słonecznego dnia!
Składniki (blaszka 36/24,5):
ciasto:
mąka 30 dag,
cukier puder 10 dag,
żółtka 2 szt,
jajko 1 szt,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
masło 18 dag,
masa serowa:
ser 1 kg,
żółtka 8 szt,
białka 10 szt,
cukier 1,5 szklanki,
olej 6 łyżek,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
rodzynki 100 g,
lukier:
cukier puder 3/4 szklanki,
sok z cytryny 2-3 łyżki,
dodatkowo:
żółtko 1 szt do posmarowania wierzchu ciasta,
mleko 2 łyżki,
kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji,
Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, masło i siekamy wszystko razem nożem. Następnie dodajemy żółtka, jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na pół i wkładamy do lodówki na 30 min. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Najłatwiej to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku w temp. 170 st, C przez 15 min.
Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, olej oraz budyń i miksujemy wszystko razem do połączenia składników. Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 5 min. odcedzamy i dodajemy do masy serowej. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszany do połączenia. Masę wylewamy na podpieczony spód. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, tniemy na paski i układamy na wierzchu ciasta, aby powstała kratka. Ciasto smarujemy rozkłóconym żółtkiem z mlekiem. Sernik pieczemy w 160 st. C przez 1 h. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Lukier: Sok z cytryny umieszczamy w miseczce, stopniowo dodajemy cukier puder i intensywnie mieszamy łyżką, aby powstał błyszczący lukier. Następnie ozdabiamy wierzch ciasta i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Wspaniały serniczek aż kusi żeby go zjeść ,ja też zapraszam na sernik
OdpowiedzUsuń