sobota, 7 kwietnia 2018

Piernik staropolski

W dzisiejszej odsłonie najlepszy piernik jaki w życiu jadłam! Nie przygotujemy go w kilka chwil, ponieważ wymaga on leżakowania przez 5 tygodni, następnie upieczony piernik ponownie musi leżakować przez 3-4 dni. Także ten rodzaj piernika musimy zaplanować sobie o wiele wcześniej, ale naprawdę warto. 





Składniki (blaszka 36/24,5):
ciasto:
miód 500 g,
mąka 1 kg,
masło 250 g,
jajka 3 szt,
cukier 1,5 szklanki,
mleko 125 ml,
soda 3 łyżeczki,
sól 0,5 łyżeczki,
przyprawa do piernika 2 opakowania po 40 g,

dodatkowo:
marmolada wieloowocowa lub powidła śliwkowe 1 kg,
czekolada mleczna 100 g,
mleko 4 łyżki,
orzechy włoskie posiekane do posypania ciasta,

Sposób przygotowania:
Masło, miód i cukier podgrzewamy na małej mocy palnika do całkowitego rozpuszczenia cukru. Studzimy.
Do wystudzonej masy dodajemy mąkę, jajka, przyprawy do piernika, sól oraz sodę rozpuszczoną w mleku.  Ciasto wyrabiamy i przekładamy do emaliowego garnka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zimne miejsce na 5 tygodni. 
Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Każdy blat pieczemy przez 15-20 min. w temp. 170 st.C Upieczone blaty studzimy, a następnie przekładamy marmoladą lub powidłami. Ciasto równomiernie obciążyć i odstawić na 3-4 dni do skruszenia. 
Do rondelka wlewamy mleko i łamiemy czekoladę, stawiamy na palnik o niskiej mocy i rozpuszczamy czekoladę. Polewę należy cały czas mieszać. Następnie polewamy wierzch piernika i posypujemy posiekanymi orzechami. 
Smacznego 😊
(Piernik wychodzi bardzo wysoki, także z tego przepisu możecie upiec dwa niższe pierniki)

Przepis zaczerpnięty ze strony: 
www.mojewypieki.com



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz