Składniki (blaszka 36/24,5):
ciasto:
miód 500 g,
mąka 1 kg,
masło 250 g,
jajka 3 szt,
cukier 1,5 szklanki,
mleko 125 ml,
soda 3 łyżeczki,
sól 0,5 łyżeczki,
przyprawa do piernika 2 opakowania po 40 g,
dodatkowo:
marmolada wieloowocowa lub powidła śliwkowe 1 kg,
czekolada mleczna 100 g,
mleko 4 łyżki,
orzechy włoskie posiekane do posypania ciasta,
Sposób przygotowania:
Masło, miód i cukier podgrzewamy na małej mocy palnika do całkowitego rozpuszczenia cukru. Studzimy.
Do wystudzonej masy dodajemy mąkę, jajka, przyprawy do piernika, sól oraz sodę rozpuszczoną w mleku. Ciasto wyrabiamy i przekładamy do emaliowego garnka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zimne miejsce na 5 tygodni.
Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Każdy blat pieczemy przez 15-20 min. w temp. 170 st.C Upieczone blaty studzimy, a następnie przekładamy marmoladą lub powidłami. Ciasto równomiernie obciążyć i odstawić na 3-4 dni do skruszenia.
Do rondelka wlewamy mleko i łamiemy czekoladę, stawiamy na palnik o niskiej mocy i rozpuszczamy czekoladę. Polewę należy cały czas mieszać. Następnie polewamy wierzch piernika i posypujemy posiekanymi orzechami.
Smacznego 😊
(Piernik wychodzi bardzo wysoki, także z tego przepisu możecie upiec dwa niższe pierniki)
Przepis zaczerpnięty ze strony:
www.mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz