Dla osłody mam dla Was bardzo kruche ciasteczka z jabłkiem, które rozpływają się w ustach! Ten smak znany jest mi od dzieciństwa, bo moja moja mama bardzo często piekła te ciasteczka. Przepis jest naprawdę rewelacyjny i bardzo często go wykorzystuje w moim domu. Koniecznie spróbujcie 😊
💜
Składniki:
ciasto:
mąka pszenna 500 g,
masło lub margaryna 500 g,
śmietana 4 łyżki,
ponadto:
jabłka 4-5 szt,
cukier puder,
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy, dodajemy masło lub margarynę i siekamy nożem. Następnie dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto.
Ciasto chłodzimy w lodówce przez 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm. i wycinamy kółeczka. Jabłka obieramy i kroimy w plastry, a następnie w słupki. Na każdym kółeczku kładziemy kawałek jabłka i delikatnie zlepiamy jak pieroga, ale tylko po środku. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy. Ciastka pieczemy w 170-180 st. C przez 25-30 min. aż będą przyrumienione od spodu. Upieczone ciastka odstawiamy do ostygnięcia. Następnie posypujemy cukrem pudrem.
uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńNie dajemy proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńNie dajemy.
Usuń