Składniki (blaszka o wymiarach 23/33 cm.):
ciasto:
mąka pszenna 60 dag
margaryna 30 dag,
miód 4 łyżki,
jajko 2 szt,
cukier puder 1 szklanka,
soda 2 łyżeczki,
warstwa jabłkowa:
jabłka 1 kg,
galaretka pomarańczowa 1 szt,
masa budyniowa:
mleko 500 ml,
budyń waniliowy 1 szt (40 g),
cukier 5 łyżek,
masło 20 dag,
orzechowy krokant:
orzechy włoskie 20 dag,
miód 2 łyżki,
masło 10 dag,
cukier 10 dag,
Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę siekamy nożem z margaryną, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Dwie części ciasta pieczemy w 180 st. C przez 15 min. do zezłocenia. Na trzecią część miodowego blatu, przed pieczeniem należy przygotować krokant.
Krokant: Orzechy włoskie grubo kroimy, przekładamy je do rondelka, dodajemy pozostałe składniki i stawiamy na palnik. Smażymy wszystko razem, przez cały czas mieszając aż składniki się połączą. Gorący krokant równomiernie rozsmarowujemy na placku i pieczemy do zezłocenia.
Warstwa jabłkowa: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do rondelka i smażymy aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia i wykładamy na pierwszy blat miodowy. Warstwę jabłkową przykrywamy drugą warstwą ciasta.
Masa budyniowa: 1 szklankę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy, gdy mleko zacznie się gotować to dodajemy mleko z proszkiem i energicznie mieszamy, gotujemy przez 3 min. Budyń ściągamy z palnika, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy ostygnięty budyń i miksujemy do połączenia. Krem wykładamy na ciasto i przykrywamy krokantem.
Ciasto najlepiej się kroi na następny dzień.
Smacznego :)
kiedyś dość często robiłam to ciasto, pamiętam że było pyszne, muszę zrobić kidyś bo skusiłas mnie ;)
OdpowiedzUsuńZjadłabym kawałeczek...albo dwa :D :)
OdpowiedzUsuń