Składniki (blaszka o wymiarach 23/33 cm):
biszkopt:
gotowa mieszanka do biszkopta POLSKIE MŁYNY,
jajka 4 szt,
woda ok. 4 łyżki,
warstwa jogurtowa:
jogurt naturalny 3 szklanki,
galaretka truskawkowa 2 opakowania,
cukier puder 4 łyżki,
woda 1 szklanka,
mus truskawkowy:
truskawki mrożone 1 kg,
cukier 4 łyżki,
galaretka truskawkowa 2 opakowania,
żelatyna 1,5 łyżeczki
bita śmietana:
śmietanka 30% 330 ml,
śnieżka w proszku 2 opakowania,
dodatkowo:
starta czekolada mleczna do ozdoby,
Sposób przygotowania:
Biszkopt: Gotową mieszankę POLSKIE MŁYNY, wsypujemy do garnka, dodajemy jajka i wodę. Całość miksujemy przez 4-7 min, aż powstanie gładka konsystencja. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto pieczemy bez termoobiegu w temp. 180-190 st. C przez 30-40 min. Z upieczonego biszkopta odrywamy papier i z powrotem wkładamy go do wysokiej blaszki.
Warstwa jogurtowa: Galaretki rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i odstawiamy. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem. Następnie do jogurtu stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy. Gdy masa zgęstnieje to wylewamy ją na gotowy biszkopt.
Mus truskawkowy: Truskawki wkładamy do garnka, stawiamy na palnik i gotujemy do momentu aż będą miękkie i zaczną się rozpadać. Następnie owoce miksujemy blenderem na gładki mus. Powinniśmy otrzymać 5 szklanek musu. Do zmiksowanych truskawek dodajemy galaretki oraz żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Mus odstawiamy w zimne miejsce do zgęstnienia. Następnie równomiernie go rozprowadzamy na zastygniętej warstwie jogurtowej.
Bita śmietana: Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy śnieżkę w proszku i miksujemy do połączenia składników. Wierzch ciasta dekorujemy bitą śmietaną za pomocą szprycy i posypujemy startą czekoladą. Smacznego 😊
smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńStrach patrzeć co w składzie?
OdpowiedzUsuńciasta, które orzwżwiają są najlepsze <3 ma się ochotę na drugi kawałek :D
OdpowiedzUsuń