Składniki:
ciasto:
mąka pszenna 1 kg,
śmietana 18% 330 ml,
żółtka 3 szt,
amoniak 4,5 łyżeczki,
margaryna 1,5 kostki,
dodatkowo:
białka 3 szt,
cukier,
Sposób przygotowania:
Mąkę posiekać z margaryną, śmietanę wymieszać z amoniakiem. Do mąki dodać żółtka i stopniowo dodawać śmietanę z amoniakiem. Zagniatamy bardzo dokładnie ciasto. Następnie ciasto dajemy do oprószonej mąką miski i wkładamy na 30 min. do lodówki Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka o dowolnym kształcie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Białka roztrzepujemy widelcem, a cukier nasypujemy na talerz. Ciasteczka maczamy najpierw w białku, a następnie w cukrze. Piekarnik rozgrzewamy. Ciastka pieczemy w temp. 180 st. C przez 20-30 min. aż będą złociste.
Świetne! Do schrupania :)
OdpowiedzUsuńjak u babci <3
OdpowiedzUsuńRobiłam super przepis zostaje ze mną Smaki dzieciństwa Dziękuję i życzę dużo zdrówka
OdpowiedzUsuńDziękuję i wzajemnie 😊 Pozdrawiam
UsuńCzy mozna zamienić margarynę na Masło?
OdpowiedzUsuńMyślę że tak
UsuńPrzepraszam.a czy do ciasta nie idzie cukier.
OdpowiedzUsuńNie
UsuńPiekłam na B.N. za chwilę mamy Wielkanoc i zabieram się za amoniaczki
OdpowiedzUsuń