Strony

sobota, 6 stycznia 2018

Ciasteczka "Amoniaczki"

Ciasteczka amoniaczki, to zdecydowanie smak z mojego dzieciństwa. Gdy byłam małym dzieckiem, moja mama bardzo często je wypiekała. Zatęskniło mi się za tym smakiem i wspólnie z moją mamą upiekłyśmy te ciasteczka ze starego przepisu mojej mamy. Są bardzo łatwe do zrobienia i pyyyszne!






Składniki:
ciasto:
mąka pszenna 1 kg,
śmietana 18% 330 ml,
żółtka 3 szt,
amoniak 4,5 łyżeczki,
margaryna 1,5 kostki,

dodatkowo:
białka 3 szt,
cukier,

Sposób przygotowania:
Mąkę posiekać z margaryną, śmietanę wymieszać z amoniakiem. Do mąki dodać żółtka i stopniowo dodawać śmietanę z amoniakiem. Zagniatamy bardzo dokładnie ciasto. Następnie ciasto dajemy do oprószonej mąką miski i wkładamy na 30 min. do lodówki Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka o dowolnym kształcie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Białka roztrzepujemy widelcem, a cukier nasypujemy na talerz. Ciasteczka maczamy najpierw w białku, a następnie w cukrze. Piekarnik rozgrzewamy. Ciastka pieczemy w temp. 180 st. C przez 20-30 min. aż będą złociste. 

9 komentarzy: