poniedziałek, 9 października 2017

Fuczki- Bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty

Nie dawno na jednej ze stron internetowych, natknęłam się na fuczki czyli pyszne placki z kiszonej kapusty. Początkowo nie byłam do nich przekonana, ale gdy ich spróbowałam to zmieniłam zdanie. Placki są lekko kwaśne i chrupiące, a w połączeniu z sosem czosnkowym- rewelacja! Oryginalny przepis znalazłam tutaj.



Składniki:
kapusta kiszona odciśnięta 300 g,
mąka pszenna 1 szklanka,
mleko 3/4 szklanki,
jajko 1 szt,
kminek mielony, majeranek, sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
majonez 2 łyżki,
jogurt naturalny 2 łyżki,
czosnek 1 ząbek,
zioła prowansalskie szczypta,
sól i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i mleko. Miksujemy aż ciasto będzie gładkie. Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku, drobno kroimy i dodajemy do ciasta naleśnikowego. Ciasto przyprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki kładziemy placuszki i smażymy z każdej ze stron na złoty kolor. Usmażone placuszki kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Majonez łączymy z jogurtem naturalnym. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku.
Usmażone placuszki podajemy z sosem. Smacznego😊


8 komentarzy:

  1. DZIĘKI Patrycjo,skorzystam z przepisu...mam ślinotok maxymalny.POZDRAWIAM.

    OdpowiedzUsuń
  2. O jejku! Aż się głodna zrobiłam! Proste a musi być pyszne! I dobre piwo rzemieślnicze do tego... Rozmarzyłam się!

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam dziś,pyyyszne! Warto je przytrzymać na patelni żeby były chrupiące. Wszystkim w domu smakowało :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się ciesze, że placuszki smakowały :-) Pozdrawiam

      Usuń
  4. robiłam wielokrotnie, ale dla moich smakoszy tego dania zwiększam proporcje. polecam



    OdpowiedzUsuń