Kapusta bardzo często teraz gości u mnie w domu, w szczególności jako dodatek do dania głównego... Jestem ogromnym fanem zasmażanej kapusty i dzisiaj mam dla Was właśnie przepis na pyszną młodą zasmażaną kapustę z dodatkiem koncentratu pomidorowego. W przepisie nie mogło również zabraknąć świeżego koperku, który nadaje cudownego smaku i aromatu. Taki dodatek do obiadu będzie się świetnie komponował z młodymi ziemniaczkami i kotletami mielonymi. Smacznego:-)
Składniki:
kapusta biała młoda pół główki,
liść laurowy 1 szt,
ziele angielskie całe 2 ziarna,
pieprz ziołowy do smaku,
sól i pieprz do smaku,
mąka pszenna 1 łyżka,
masło 1 łyżka,
koperek świeży posiekany 1 łyżka,
koncentrat 2 łyżki,
Sposób przygotowania:
Kapustę myjemy i drobno siekamy. Zalewamy nie wielką ilością wody. Do kapusty dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. Gdy kapusta będzie miękka to dodajemy pozostałe przyprawy i koncentrat. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy przez cały czas mieszając, do momentu aż mąka będzie złocista. Zasmażkę dodajemy do kapusty i mieszamy. Zagotowujemy i dodajemy świeży koperek. Podajemy według upodobań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz