poniedziałek, 8 maja 2017

Sos słodkie chili

Serdecznie polecam domowy sos słodkie chili, dla wszystkich lubiących ostre smaki. Ostatnio miałam ogromną ochotę na ten sos i chciałam go kupić w sklepie. Nie byłabym sobą, gdybym nie sprawdziła składu tego sosu i ..... po przeczytaniu sos odłożyłam na półkę. Było w nim mnóstwo przeróżnych nie zdrowych substancji. Skład sosu był naprawdę długi....Dlatego warto poświęcić czas na zrobienie domowego sosu, do którego wiemy co wrzucamy. Sos świetnie pasuje do różnych przystawek oraz do pizzy, a nawet na kanapkę. 


Składniki:
chili 7 szt,
cukier 1 szklanka,
woda 2 szklanki,
ocet pół szklanki,
czosnek 2 ząbki,
woda pół szklanki i 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
sól 1 łyżeczka,

Sposób przygotowania:
Chili rozkrawamy na pół i usuwamy pestki. Jeżeli chcemy bardzo ostry sos to część pestek możemy zostawić. Chili miksujemy, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sól, ocet oraz wodę. Nastawiamy garnek na palnik i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałej wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy do sosu. Sos gotujemy na małej mocy palnika aż zgęstnieje. Następnie sos  przelewamy do wyparzonych butelek. Gdy sos ostygnie to przechowujemy go w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz