Składniki:
nadzienie:
szpinak 200 g,
cebula pół szt,
ser feta 100 g,
czosnek 2 ząbki,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
dodatkowo:
ciasto filo 270 g,
masło 120 g,
Sposób przygotowania:
Szpinak myjemy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, następne podsmażamy na oleju. Do cebuli dodajemy szpinak i smażymy do momentu aż odparuje wodę. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy szpinak ostygnie to dodajemy ser feta i dusimy wszystko razem widelcem, a następnie przyprawiamy farsz do smaku.
Rozpuszczamy masło.
Ciasto filo kroimy na paski, tak jak widać na obrazku. Każdą warstwę ciasta smarujemy rozpuszczonym masłem. Najpierw bierzemy jedną warstwę ciasta, smarujemy masłem, następnie przyklejamy kolejną warstwę ciasta. Każdy pierożek zrobiłam z dwóch warstw ciasta filo. Na samej górze ciasta nakładamy łyżeczkę farszu. Składamy pod ukosem na trójkąt, a następnie powtarzamy tą czynność aż do końca paska. Każdy pierożek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez 10 min, aż będą złociste. Smacznego!
Mmm. Nie słyszałam o takim cieście.wyglądają pysznie)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńtyle słyszałam o tym cieście i tyle przepisów z nim widziałam, a sama jkoś zapominam o jego istnieniu!
OdpowiedzUsuńPiękne pierożki, apetyczne :)