Składniki (blaszka 30/23cm):
biszkopt:
jajka 5 szt,
cukier 10 łyżek,
cukier waniliowy 2 łyżki,
mąka pszenna 5 łyżek,
mąka ziemniaczana 5 łyżek,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
sól szczypta,
masa:
banan 3 szt,
masło 200 g,
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie,
cukier puder 3 łyżki,
dodatkowo:
banan 3 szt,
galaretka wiśniowa 2 opakowania:
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy biszkopt. Składniki biszkopta powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Obroty miksera minimalnie obniżamy i dodajemy po jednym żółtku. W oddzielnej misce przesiewamy mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy je razem ze sobą. Następnie mąki dodajemy do piany i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Biszkopt pieczemy w 170 stopniach przez 30 min, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Skórkę, która powstała podczas pieczenia delikatnie usuwamy palcami, możemy nią użyć do zaklejenia boków blaszki.
Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy blenderem na papkę. Do masła dodajemy stopniowo po łyżce bananów oraz tężejącą galaretkę. Gotową masą smarujemy równomiernie biszkopt.
Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w trzech szklankach gorącej wody, gdy galaretki zaczną tężeć to na masie układamy plasterki bananów i delikatnie polewamy je galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki.
wygląda pysznie;)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńBardzo fajny pomysł na ten krem bananowy
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńCiasta z masą bananową jeszcze nie jadłam, bardzo jestem ciekawa jak smakuje, bo wygląda pysznie!!!
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania :-) Pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńChyba pomyliła się Pani w ilości mąk. :) Co znaczy 5 szt.? A poza tym ciasto wygląda efektownie i pysznie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńooo bardzo dziękuję, już poprawiam, bo miało być 5 łyżek :-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń