sobota, 25 marca 2017

Sernik gotowany przełożony miodowymi plackami z orzechowym krokantem

Dzień dobry! Słonko zagląda do mojego okna i doładowuje mnie pozytywną energią 😃W słoneczny dzień czuje, że mogę wszystko 😊 Znacie to uczucie? W ponury dzień, najchętniej weszłabym pod koc i oglądała przez cały dzień filmy...Gdy zaświeci słonko, nikt nie musi namawiać mnie do wstania z łóżka i jestem gotowa do działania! 💪💪 W dzisiejszym blogu proponuje sernik gotowany, który przełożyłam miodowymi plackami, a na wierzch ciasta upiekłam pyszny krokant orzechowy. Jedliście kiedyś taki? Jeśli nie to nadrabiamy zaległości !😃 Nieco pracochłonne ciasto, ale za to jakie smaczne!😋Ile kawałków ciasta zazwyczaj jecie do kawki? U mnie niestety na jednym się nie kończy 😊 Zapraszam! Przepis znaleziony w zapiskach mojej mamy 😊



Składniki (blaszka 23/33):
ciasto:
mąka pszenna 50 dag,
masło 25 dag,
cukier puder 20 dag,
jajko 1 szt,
żółtka 2 szt,
miód 2 łyżki,
mleko 2 łyżki,
soda 1 łyżeczka,

masa serowa:
ser biały 1 kg,
jajka 4 szt,
masło 200 g,
cukier puder 1,5 szklanki,
mleko 200 ml,
budynie śmietankowe (nie słodzone) 2 opakowania,
olejek waniliowy 1 łyżka,

krokant orzechowy:
orzechy włoskie 20 dag,
masło pół kostki,
cukier 10 dag,
miód 2 łyżki,

Sposób przygotowania:
Składniki ciasta, najpierw siekamy nożem, następnie zagniatamy ciasto rękoma aż będzie dobrze wyrobione. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Jedną z części zostawiamy na stolnicy, a pozostałe wkładamy do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto zawijamy na wałek i przenosimy na blaszkę. Pieczemy w 170 stopniach, przez 15 min. Następnie wyciągamy z lodówki drugą część ciasta i w ten sam sposób z nią postępujemy. Trzecią część ciasta również rozwałkowujemy i przenosimy na blaszkę, ale nie wkładamy jej do piekarnika, ponieważ tę część ciasta będziemy zapiekać z krokantem.
Orzechy włoskie siekamy. Do rondelka wkładamy masło i rozpuszczamy, następnie dodajemy pozostałe składniki i smażymy przez kilka minut, ciągle mieszając. Krokant wykładamy na trzecią część ciasta i delikatnie rozsmarowujemy po całym cieście. Następnie ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 min, aż ciasto będzie miało złocisty kolor.
Ser mielimy dwukrotnie, jeśli używamy serka swojskiego. Masło rozpuszczamy. Jajka miksujemy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i zmielony ser. Następnie serową masę przekładamy do garnka i stawiamy na palnik o małej mocy. Budynie rozpuszczamy w mleku. Gdy masa serowa zacznie się gotować to powoli dodajemy rozpuszczone budynie i wlewając je do masy, masę należy przez cały czas energicznie mieszać, aby się nie przypaliła. Do masy dodajemy olejek waniliowy i doprowadzamy masę do wrzenia. Pamiętajmy, że trzeba być ostrożnym, aby masa się nie przypaliła. Gotową masą przekładamy miodowe placki. Przełożenie: 
1.ciasto miodowe
2.masa serowa
3.ciasto miodowe
4.masa serowa
5.ciasto miodowe z krokantem

10 komentarzy: