Marchewka z groszkiem to prosty do zrobienia i bardzo smaczny dodatek do obiadu. Akurat miałam mrożony groszek w domu, więc postanowiłam ją zrobić u siebie. Niby tylko dwa warzywa, które są połączone ze sobą, a stanowią wspólnie naprawdę pyszną całość. Ten dodatek do obiadku możemy przygotować w różny sposób, ja dodaje zawsze pod koniec gotowania zasmażkę, która nadaje genialnego smaku. Następnie podajemy według swoich upodobań. U mnie dzisiaj z duszonymi ziemniakami oraz udkiem kurczaka. Kto się skusi? Miłego kucharzenia!😃
Składniki:
marchew duża 3 szt,
groszek 2 szklanki,
masło 5 dag,
mąka pszenna 2 łyżki,
sos sojowy 1 łyżka,
sól, pieprz i cukier do smaku,
Sposób przygotowania:
Marchew kroimy w kostkę, zalewamy wodą, tak aby marchew była nią przykryta. Następnie stawiamy na palnik i gotujemy. Gdy marchewka będzie półtwarda to dodajemy groszek.
Masło roztapiamy na patelni. Następnie dodajemy mąkę i smażymy, przez cały czas mieszając. Zasmażka powinna być lekko brązowa. Gotową zasmażkę dodajemy stopniowo do marchwi i groszku, przez cały czas mieszamy, aby nie powstały grudki. Następnie przyprawiamy do smaku i gotowe:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz