Miłośników meksykańskiej kuchni zapraszam dzisiaj na zapiekankę 😊 Łatwą i błyskawiczną w przygotowaniu. Zapiekanka jest bardzo sycąca i wyrazista w smaku. Do zapiekanki użyłam makaronu fusilli, który połączony został z sosem pomidorowym, mielonym mięsem, czerwoną fasolką, papryką, pieczarkami, kukurydzą i cebulką... a to wszystko przyprawione chili. Wierzch zapiekanki posypałam obficie serem żółtym. Makaron w zapiekance możemy zastąpić ryżem. Zapraszam 😊
Składniki (forma o średnicy 26 cm):
makaron fusilli 250 g,
pomidory z puszki 1 opakowanie,
pieczarki 300 g,
cebula 1 szt,
mięso mielone wieprzowe lub wołowe 350 g,
papryka czerwona pół szt,
kukurydza pół puszki,
fasola czerwona pół puszki,
czosnek 1 ząbek,
sos sojowy 2 łyżki,
majeranek 1 łyżeczka,
papryka słodka mielona 1,5 łyżeczki,
chili do smaku,
sol i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
ser żółty 100 g,
Sposób przygotowania:
Cebulkę siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy mielone mięso, majeranek, paprykę słodką i chili. Smażymy do momentu aż mięso będzie miękkie.
Pieczarki kroimy w półplasterki i podsmażamy na osobnej patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy czerwoną fasolkę, kukurydze, pomidory z puszki, wyciśnięty przez praskę czosnek, usmażone mięso i przyprawiamy do smaku.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, Następnie odcedzamy i wykładamy na wysmarowaną olejem blaszkę. Na makaron wylewamy sos. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy wierzch sałatki. Pieczemy w 170 stopniach, do momentu aż wierzch zapiekanki będzie złocisty (ok 30 min). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz