Składniki:
Udka kurczaka 2 szt,
marchew 2 szt,
cebula pół szt,
liść laurowy 2 szt,
papryka słodka 1 łyżeczka,
sos sojowy 3 łyżki,
kostka warzywna pół szt,
czosnek 1 ząbek,
koncentrat pomidorowy 1,5 łyżki,
majeranek 1/4 łyżeczki,
sól i pieprz do smaku,
świeża kolendra lub natka pietruszki 1 łyżka,
olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Udka myjemy, zalewamy wodą i gotujemy wraz z kostką warzywną i liśćmi laurowymi przez kilka minut. Następnie z ugotowanych udek ściągamy skórę, chyba że ją lubicie to wtedy nie musicie jej ściągać. Cebulkę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Marchew kroimy w półplasterki i dodajemy do cebulki wraz z ugotowanymi udkami. Smażymy do momentu aż skóra udek będzie przyrumieniona. Następnie podlewamy wodą, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem. Gdy marchew będzie miękka to dodajemy koncentrat pomidorowy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy. Kolendrę lub natkę drobno siekamy i posypujemy sos. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz