Tym razem tacos w wersji dla wegan i wegetarian. Mięsożercy również mogą wypróbować tą odsłonę, myślę że również ją polubią😊 Mięso w tacos zastąpiłam bardzo sycącą i aromatyczną ciecierzycą. Tacos w tym wydaniu jest równie smaczne jak wersja mięsna.
Do tacos dodałam również słynną meksykańską salsę pico de gallo, która zrobiona jest z pomidorów, cebulki, chili oraz świeżej kolendry.
To danie z pewnością polubią osoby, które gustują w ostrych i wyrazistych daniach. Miłego kuchcenia 😗
Składniki:
ciecierzyca pół szklanki,
cebula 1/4 szt,
czosnek 1 ząbek,
kmin rzymski 1 łyżeczka,
kolendra mielona 1 łyżeczka,
garam masala pół łyżeczki,
papryka słodka mielona 1/4 łyżeczki,
sol i pieprz do smaku,
koncentrat pomidorowy 1 łyżka,
olej do smażenia,
salsa pico de gallo:
pomidor 1,5 szt,
cebula 1/4 szt,
chili pół szt,
kolendra świeża posiekana 1 łyżka,
sol i pieprz do smaku,
sok z limonki do smaku,
dodatkowo:
muszle do tacos 5 szt,
Sposób przygotowania:
Ciecierzyce moczymy przez noc, następnie wymieniamy wodę z ciecierzycy na nową i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebule drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy przyprawy i podsmażamy przez 1 minute, należy przez cały czas mieszać, aby przyprawy się nie przypaliły. Następnie wsypujemy odcedzoną ciecierzyce, podlewamy odrobiną wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.
Pomidora kroimy w kostkę. Dodajemy posiekaną cebulkę, chili, kolendrę i sok z limonki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy, aby smaki się przegryzły.
Muszle do tacos podgrzewamy w piekarniku, aby były ciepłe. Następnie do muszli nakładamy do połowy ciecierzyce, a następnie dopełniamy salsą. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz