sobota, 21 stycznia 2017

Sałatka grecka

Gdy na zewnątrz jest bardzo zimno to powinniśmy zadbać o naszą dietę, aby była bogata w witaminy i minerały. W tedy żadna choroba nie będzie się chciała do Nas zbliżyć. Grecka sałatka jest pełna cennych dla naszego zdrowia witamin, a przy tym niskokaloryczna, kolorowa, lekka....znana i lubiana na całym świecie. Do dressingu dodałam czosnek, który jest bakteriobójczy, więc powinniśmy go używać w swojej kuchni szczególnie zimową porą. Sałatka jest doskonała na przystawkę z dodatkiem czosnkowo - maślanej bagietki. Smacznego :-)




Składniki:
sałata lodowa 3/4 główki,
pomidor 1,5 szt,
ogórek pół szt,
ser feta 15 dag,
oliwki czarne pół małego słoika,
cebula czerwona pół szt,
papryka czerwona pół szt,

dressing:
oliwa z oliwek 1/4 szklanki,
czosnek 2 ząbki,
zioła prowansalskie 1 łyżeczka,
sol i pieprz do smaku,

dodatkowo:
sok z cytryny 2 łyżki,

Sposób przygotowania:
Sałatę myjemy, następnie rwiemy na małe kawałki do półmiska i polewamy 1 łyżką soku z cytryny. Ogórka obieramy, kroimy w półplasterki i układamy na sałacie. Paprykę kroimy w paseczki, cebule obieramy i kroimy w piórka lub kostkę, oliwki przekrawamy na pół i posypujemy warzywami sałatkę. Ser feta kroimy w grubą kostkę i układamy na warzywach. Pomidora kroimy na cząstki i układamy na bokach sałatki.
Oliwę mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi oraz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Sałatkę polewamy gotowym dressingiem oraz pozostałym sokiem z cytryny. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz