Składniki:
ciasto na pierogi:
mąka pszenna 3 i 1/3 szklanki + do podsypywania,
woda ciepła 1 szklanka,
sol pół łyżeczki,
olej 2 łyżki,
farsz:
brokuł mały,
ser feta 15 dag,
czosnek 2 ząbki,
dodatkowo:
masło 5 dag,
sol do gotowania pierogów,
Sposób przygotowania:
Mąkę łączymy z olejem i solą. Stopniowo dodajemy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 15 min, aby odpoczęło.
Brokuła zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i dusimy tłuczkiem do ziemniaków. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy brokuł będzie już zimny to dodajemy do niego ser feta i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy widelcem, aż składniki się ze sobą połączą.
Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy kolka. Na każdy krążek nakładamy farsz, następnie składamy na pół i dokładnie zlepiamy.
Na wrzącą wodę wrzucamy pierogi, mieszamy drewnianą łyżką i gotujemy 3 min. Następnie wyciągamy łyżką cedzakową.
Masło rozpuszczamy i polewamy nim ugotowane pierożki. Smacznego :-)
Ser feta musi nadać lekko innego smaku, jak typowe pierogi. Musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/