Kapuśniaczki to znakomity dodatek do barszczu, ale nie tylko...jako samodzielna przystawka również smakują wyśmienicie. Ciasto do kapuśniaczków możemy zrobić kruche, drożdżowe lub francuskie. Dzisiaj poszłam na łatwiznę i do kapuśniaczków użyłam ciasta francuskiego ze sklepu. Takie kapuśniaczki przygotujemy w kilka chwil, a ich smak jest rewelacyjny 😋 Nadzienie przygotowałam z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Kto nie próbował jeszcze takiej wersji to polecam 😊
Składniki:
ciasto francuskie 400 g,
kapusta kiszona 500 g,
grzyby suszone 1 szklanka,
cebula 1 szt,
papryka słodka w proszku pół łyżeczki,
kminek pół łyżeczki,
pieprz ziołowy pół łyżeczki,
sol i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
dodatkowo:
jajko 1 szt,
sól,
Sposób przygotowania:
Kapustę drobno kroimy, cebulkę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Grzyby gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy i drobno kroimy. Kapustę łączymy z cebulką, grzybami i przyprawami. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość 2 mm. Kroimy na prostokąt. Na brzeg ciasta nakładamy farsz, następnie ciasto zwijamy w rulon. Ciasto kroimy na równe części i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i oprószamy solą. Pieczemy w 170 stopniach 20-25 min, do momentu aż kapuśniaczki będą złociste. Moim zdaniem najlepiej smakują na zimno. Smacznego 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz