wtorek, 10 stycznia 2017

Jarski kapuśniak ze świeżej kapusty

Dzisiaj podzielę się z Wami moim przepisem na jarski kapuśniak, który zrobiłam ze świeżej kapusty. Pyszna zupka, bogata w wiele cennych witamin...Kapuśniak to tradycyjna polska zupka, która bardzo często była przygotowywana w moim rodzinnym domu i  dlatego bardzo lubię powracać do jej smaku.




Składniki:
kapusta biała 1 mała główka,
marchew 2 szt,
pietruszka biała 1 szt,
ziemniak 3 szt,
cebula 1 szt,
koncentrat pomidorowy 3 łyżki,
sos sojowy 3 łyżki,
liść laurowy 2 szt,
ziele angielskie 5 ziaren,
kminek 1 łyżka,
papryka słodka 1 łyżeczka,
cząber 1 łyżeczka,
majeranek pół łyżeczki,
pieprz, sol do smaku,
natka pietruszki 3 łyżki,
czosnek 3 ząbki,
mąka pszenna 2 łyżki,
olej do smażenia,

Sposób przygotowania:
Kapustę drobno kroimy, zalewamy wodą i stawiamy na palnik. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Marchew, ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty. Dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Gdy cebulka zacznie się rumienić to dodajemy make pszenną i podsmażamy na zloty kolor. Następnie do cebuli dodajemy sos sojowy, podsmażamy jeszcze przez chwile, a następnie dodajemy do zupy. Do kapuśniaku dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty przez praskę czosnek, sol i pieprz do smaku. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do zupy. Kapuśniak nalewamy do miseczek i podajemy z pieczywem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz