Składniki:
spód:
ciastka oreo 250 g,
masa serowa:
ser biały 1 kg,
jajka 4 szt,
cukier biały 1 szklanka,
budyń waniliowy 3 łyżki,
aromat waniliowy 2 łyżki,
olej pół szklanki,
mleko pół szklanki,
bita śmietana:
śmietanka 30% 250 ml,
bita śmietana(śnieżka) 1 opakowanie,
dodatkowo:
czekolada mleczna 6 kostek,
Sposób przygotowania:
Na spodzie tortownicy układamy ciastka oreo. Ja użyłam tortownicy o średnicy 26 cm.
Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy zmielony trzykrotnie ser lub gotowy ser z wiaderka. Ubijamy na niskich obrotach miksera. Dodajemy olej, mleko, aromat waniliowy oraz budyń. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Gotową masę wylewamy do tortownicy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 min w 170 stopniach, a następnie obniżamy temperaturę piekarnika na 150 stopni i pieczemy jeszcze przez 40 min. Upieczony sernik chłodzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Śmietankę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy śnieżkę i ubijamy jeszcze przez chwile. Gdy sernik będzie zimny smarujemy go bitą śmietaną. Na wierzch sernika ścieramy na tarce mleczną czekoladę. Chłodzimy w lodowce. Najlepiej smakuje na następny dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz