Składniki:
ciasto:
mąka pszenna 6.5 szklanki,
mleko 1 szklanka,
woda ciepła 1 szklanka,
cukier drobny pół szklanki,
masło 200 g,
skorka z cytryny 3 łyżeczki,
drożdże suche 2 łyżeczki,
żółtko jaja 2 szt,
sol szczypta,
nadzienie:
dowolny dżem 1 mały słoik,
polewa:
czekolada mleczna 1 tabliczka,
mleko 3,2% 6 łyżek.
dodatkowo:
jajko 1 szt,
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy, masło rozpuszczamy. Mąkę łączymy z cukrem, drożdżami, skorka cytrynowa, dodajemy żółtka, wodę i mleko. Zagniatamy ciasto, pod koniec dodajemy masło i bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto jest gotowe to przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na 1 godzinę. Następnie formujemy kulki z ciasta. Każdą kulkę rozpłaszczamy w rekach, nadziewamy dżemem i zlepiamy. Układamy na blaszkę i odstawiamy na 40 min. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 170 stopniach przez pół godziny.
Czekoladę rozpuszczamy w mleku, mieszamy. Polewamy upieczone bułeczki. Smacznego:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz