Racuchy to pyszny deser dla wszystkich łakomczuchów. Tym razem racuchy w połączeniu z gruszką i zapachem piernika....a wszystko oblane polewą czekoladową. Solidna porcja takich racuchów, od razu poprawia mi humor 😃 Jest to bardzo kaloryczny deser, ale od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na taką rozkosz dla podniebienia.
Składniki:
maka pszenna 2 szklanki,
mleko 3,2% 1,5 szklanki,
drożdże suche 1 łyżeczka,
jajko 1 szt,
cukier waniliowy 1 opakowanie,
gruszka 2 szt,
przyprawa do piernika 2 łyżki,
olej kokosowy do smażenia,
polewa:
czekolada mleczna pół tabliczki,
mleko 4 łyżki,
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzać, następnie połączyć z mąką, cukrem drobnym i waniliowym, jajkiem i drożdżami. Gruszki myjemy wydrążamy pestki, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta.Dodajemy przyprawę do piernika i mieszamy wszystko razem. Odstawiamy ciasto na ok 1 godzinę. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Czekoladę łamiemy do garnuszka. Dodajemy mleko i stawiamy na palnik na bardzo mały ogień. Czekoladę z mlekiem energicznie mieszamy. Gdy czekolada się rozpuści i powstanie polewa, garnuszek ściągamy z palnika. Racuszki podajemy z polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz