Składniki:
mąka pszenna 4 szklanki,
cukier brązowy 3 łyżki,
mandarynka 1 szt,
masło 15 dag,
drożdże suche 1,5 łyżeczki,
mleko 1 szklanka,
jajko 1 szt,
Nadzienie:
dżem truskawkowy 0,5 słoika,
Lukier:
sok z limonki lub mandarynki 4 łyżki,
cukier puder 1 szklanka,
Dodatkowo:
jajko 1 szt,
mleko 1 łyżka,
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki suche mieszamy ze sobą, masło rozpuszczamy, mleko podgrzewamy, aby było cieple i dodajemy do suchych składników. Mandarynkę ścieramy na tarce i bardzo dokładnie zagniatamy ciasto.Przykrywamy ściereczką i Odkładamy do wyrośnięcia na 1,5h. Z gotowego ciasta robimy małe kulki i każdą z kulek rozpłaszczamy w rekach, nakładamy łyżeczkę dżemu i zlepiamy tak, aby podczas pieczenia się nam nie otworzyła. Bułki układamy na formie i czekamy ok 1 h aż podrosną. Jajko mieszamy widelcem z dodatkiem mleka i smarujemy tym wyrośnięte bułki. Piekarnik rozgrzewamy. Następnie wkładamy bułki do piekarnika i pieczemy 30 min, w temperaturze 170 stopni.
Sok z limonki miksujemy z cukrem pudrem, aż zrobi się lśniący lukier. Gdy upieczone bułki ostygną to polewamy je gotowym lukrem. Dekorujmy mandarynką.
Zjadłabym wszystkie na raz. Bez wątpienia. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/