środa, 23 października 2024

Wegańskie banoffee pie

 Wegańskie, bezglutenowe i zdrowe banoffee pie. To ciasto możecie jeść bez wyrzutów sumienia:) jest przepyszne! Doskonale zaspokaja potrzebę na coś słodkiego, a nie zawiera ani grama cukru❤️



Składniki tortownica o średnicy 24cm:

Spód:

daktyle namoczone 0,5 szklanki,

mieszanka orzechów włoskich, nerkowców, migdałów 1,5 szklanki,

kakao 1-2 łyżki,

masa kajmakowa: 

daktyle namoczone w wrzątku przez 10 minut 2 szklanki,

masło orzechowe 1 kopiata łyżka, 

banany 4 szt, 

woda po namoczeniu daktyli ok. 1 szklanka, 

Krem śmietankowy:

mleko kokosowe schłodzone przez całą noc w lodówce 2 puszki, 

śmietanex opcjonalnie jeśli chcemy uzyskać sztywny krem, 

sok z 1 cytryny,

kakao do posypania deseru,

Sposób przygotowania:

Spód:

Formę do ciasta wyłóż folią spożywczą. Orzechy zmiksuj na drobno. Daktyle zalej wrzątkiem na 10-15 min. Następnie daktyle zmiksuj z odrobiną wody na gładko, dodaj orzechy i wymieszaj. Masę wyłóż na spód blaszki, ugnieć i wstaw do lodówki do schłodzenia. 

masa kajmakowa:

Namoczone daktyle zmiksować z masłem orzechowym oraz ok. szklanką wody po namoczeniu, tak aby powstała kremowa masa. 

Banany pokrój w grube plastry i ułóż na spodzie ciasta. Następnie równomiernie rozsmaruj masę kajmakową, tak aby banany były przykryte. 

Krem śmietankowy:

Stałą część mleka kokosowego ubić na puszysty krem, powoli dodawać soku z cytryny. Na koniec można dodać śmietanex i krótko zmiksować do połączenia. Śmietankę wyłożyć na wierzch deseru i posypać kakao. Deser schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny i gotowe! Dajcie znać w komentarzu czy Wam posmakowało :)

Przepis z wegańskiego bloga: https://ervegan.com




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz