środa, 19 kwietnia 2023

Sernik z gruszkami

 Pyszny serniczek z karmelizowanymi gruszkami, na ciasteczkowym spodzie z polewą z białej czekolady.



Składniki blaszka 23/33:

spód:

ciasteczka maślane digestive lub łakotki w polewie czekoladowej 320 g,

masło roztopione 60 g,

Karmelizowane gruszki:

gruszki konferencja 8 szt,

cukier brązowy 6 łyżek,

masło 1,5 łyżki,

cynamon 1,5 łyżeczki,

Masa serowa:

ser twarogowy dwukrotnie zmielony 1,5 kg,

cukier 1,5 szklanki,

śmietana 18% 2 szklanki,

mąka pszenna 4 łyżki,

jajka 8 szt,

ganache z białej czekolady:

czekolada biała 150 g,

śmietanka 36% 75 ml, 

Sposób przygotowania:

Spód: Ciastka zmiksować w malakserze na piasek. Dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Ciastka wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie wklepać w dno blaszki. Wstawić do lodówki na 30 minut. 

Karmelizowane gruszki: Gruszki obrać, pokroić w ósemki. Na patelni rozgrzać masło, wsypać cukier i potrząsać rączką patelni i chwilkę pogotować. Dodać gruszki, posypać cynamonem i karmelizować aż gruszki będą miękkie i złociste (uważać, aby nie przypalić karmelu). Gruszki odsączyć z nadmiaru syropu i wystudzić. 

Masa serowa: Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować tylko do połączenia. Masę wylać na schłodzony spód ciasteczkowy. Na wierzchu sernika poukładać gruszki, ale należy je lekko docisnąć w mase serową, aby podczas pieczenia nie wyschły. Piec w 160st.C przez ok 1,5 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wstawić do lodówki na 12 godzin.

Polewa : Śmietankę wlać do garnka i podgrzać. Wyłączyć i dodać  połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Polać wierzch sernika.

Przepis ze strony : https://mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz