Pyszny serniczek z karmelizowanymi gruszkami, na ciasteczkowym spodzie z polewą z białej czekolady.
Składniki blaszka 23/33:
spód:
ciasteczka maślane digestive lub łakotki w polewie czekoladowej 320 g,
masło roztopione 60 g,
Karmelizowane gruszki:
gruszki konferencja 8 szt,
cukier brązowy 6 łyżek,
masło 1,5 łyżki,
cynamon 1,5 łyżeczki,
Masa serowa:
ser twarogowy dwukrotnie zmielony 1,5 kg,
cukier 1,5 szklanki,
śmietana 18% 2 szklanki,
mąka pszenna 4 łyżki,
jajka 8 szt,
ganache z białej czekolady:
czekolada biała 150 g,
śmietanka 36% 75 ml,
Sposób przygotowania:
Spód: Ciastka zmiksować w malakserze na piasek. Dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Ciastka wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie wklepać w dno blaszki. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Karmelizowane gruszki: Gruszki obrać, pokroić w ósemki. Na patelni rozgrzać masło, wsypać cukier i potrząsać rączką patelni i chwilkę pogotować. Dodać gruszki, posypać cynamonem i karmelizować aż gruszki będą miękkie i złociste (uważać, aby nie przypalić karmelu). Gruszki odsączyć z nadmiaru syropu i wystudzić.
Masa serowa: Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować tylko do połączenia. Masę wylać na schłodzony spód ciasteczkowy. Na wierzchu sernika poukładać gruszki, ale należy je lekko docisnąć w mase serową, aby podczas pieczenia nie wyschły. Piec w 160st.C przez ok 1,5 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wstawić do lodówki na 12 godzin.
Polewa : Śmietankę wlać do garnka i podgrzać. Wyłączyć i dodać połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Polać wierzch sernika.
Przepis ze strony : https://mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz