Na zbliżające się święta polecam wypróbować pyszne ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem karmelowym. Mięciutki biszkopt i rozpływające się w ustach pyszne kremy, które smakują idealnie z filiżanką kawy.
Składniki blaszka 23/33:
biszkopt:
jajka 5 szt,
cukier 3/4 szklanki,
mąka pszenna tortowa 1/3 szklanki,
mąka ziemniaczana 1 łyżka,
kakao 3 łyżki,
krem czekoladowy:
śmietanka 36% 500 ml,
czekolada gorzka 200 g,
cukier puder 2 łyżki,
żelatyna 2 łyżeczki,
woda 1/4 szklanki,
krem karmelowy:
śmietanka 36% 500 ml,
mascarpone karmelowe 200 g,
śmietanex 1 opakowanie,
cukier puder 4 łyżki,
Poncz:
woda 1 szklanka,
cukier waniliowy 16 g,
sok z cytryny do smaku,
Dodatkowo:
biszkopty podłużne 1 paczka.
kakao do oprószenia ciasta,
dżem wiśniowy 1 mały słoik,
Sposób przygotowania:
Biszkopt: Jajka ubić z cukrem (10min) dodać przesiane składniki i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170 st.C przez 30 min, upieczony biszkopt rzucić z wysokości 30 cm i odłożyć do ostygnięcia. Następnie biszkopt nasączyć połową ponczu i posmarować dżemem wiśniowym.
Krem czekoladowy: Czekolady gorzkie połamać do garnka i rozpuścić na parze. Odstawić do ostygnięcia. Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody, odstawić do napęcznienia, a następnie podgrzać w mikrofali do rozpuszczenia. Śmietankę ubić prawie na sztywno, dodać ostygniętą czekoladę oraz ostygniętą żelatynę i zmiksować do połączenia na najwyższych obrotach. Krem wyłożyć na ciasto.
Podłużne biszkopty zamoczyć w ponczu i układać jeden obok drugiego na kremie czekoladowym.
Krem karmelowy: Śmietankę oraz mascarpone umieścić w misce i ubijać zaczynając od najniższych obrotów miksera. Gdy krem będzie prawie sztywny to dodać cukier puder oraz śmietanex i zmiksować do połączenia. Krem wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać kakao. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Przepis zaczerpnięty ze strony: https://ilovebake
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz