Składniki:
Ciasto drożdżowe na 3 makowce :
mąka pszenna 450 g + 3 łyżki do podsypywania,
letnie mleko 180 ml,
rozpuszczone i przestudzone masło 150 g,
żółtka 6 szt,
drożdże świeże 45 g lub suszone 21 g,
cukier 6 łyżek,
sól 0,5 łyżeczki,
wódka 1,5 łyżki,
cukier waniliowy 1 łyżka,
Masa makowa:
mak suchy 500 g,
cukier brązowy 170 g (można połowę zastąpić miodem, wtedy masa będzie bardziej wilgotna,
rodzynki 100 g,
orzechy włoskie 50 g,
miód 3 łyżki,
aromat migdałowy 2 łyżeczki,
masło miękkie 1 łyżka,
białka 6 szt,
Sposób przygotowania:
Suche drożdże wymieszać z mąka a jeśli używacie drożdży świeżych to należy najpierw zrobić rozczyn. Następnie dodać pozostałe składniki, a pod koniec rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Mak zalać wrzątkiem do pokrycia i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Odsączyć, ostudzić i dwukrotnie zemleć.
Do maku dodać pozostałe składniki a na koniec delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek, które zostały z ciasta.
Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o grubości 3mm. Nałożyć masę makową i zwinąć roladę. Każdą roladę zawinąć w posmarowany olejem papier do pieczenia, zostawiając ok. 1 cm luzu między roladą a papierem. Makowce ułożyć w sporych odstępach od siebie na dużej blaszce. Piec w 170 st. C przez 30-40min do zezłocenia. W upieczonym Makowcu rozciąć papier od góry i odstawić do ostygnięcia, a następnie polać polewą czekoladową i posypać kandyzowaną skórką pomarańczy.
Przepis ze strony: https://mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz